2011-02-13

Gilles’io Deleuze’o seminaras I. Valdžios ir galios sampratos: Deleuze’as ir Foucault


Tebevykstant projektui "Gilles’io Deleuze'o filosofija šiuolaikinio meno ir politikos kontekste", grupė mokslininkų kviečia visus norinčius prisijungti prie seminaro „Gilles’io Deleuze’o skaitymai“. Šiuose seminaruose bus nagrinėjamos ir svarstomos pagrindinės Deleuze’o ir kitų šiuolaikinių autorių – Felixo Guattari, Michelio Foucault, Giorgio Agambeno – kūrybos temos ir jų aktualumas šiandienos filosofijos, politikos bei meno kontekstuose.

Gilles’is Deleuze’as (1925-1995) – prancūzų filosofas, savo tekstuose (kai kurių jo knygų bendraautorius yra psichiatras ir politinis aktyvistas Felixas Guattari) svarstęs esmines šiuolaikinio pasaulio problemas, kritikavęs metafiziką, psichoanalizę, struktūralizmą, apibrėžtos tapatybės principą. Deleuze’o ir Guattari sukurtos ar naujai aktualizuotos sąvokos - „geismas“, „mašina“, „tapsmas“, „mažoji politika“, „rizoma“, „asambliažas“ tapo itin svarbios ne tik šiuolaikinės filosofijos, sociologijos, bet ir meno, politikos, radikalaus aktyvizmo, kasdienybės kontekstuose. Jos turėtų būti aktualizuotos ir kūrybingai persvarstytos ir Lietuvos akademinio gyvenimo kontekste.

Pirmajam seminarui pasirinkta tema – „Valdžios ir galios sampratos: Deleuze’as ir Foucault“. Jame aptarsime panašumus ir skirtumus tarp Foucault ir Deleuze’o valdžios ir galios sampratų. Bus aptariamos Foucault „disciplinos visuomenės“ ir Deleuze’o „kontrolės visuomenės“ koncepcijos, valdžios įsikūnijimo ir pasiskirstymo sampratos, pasipriešinimo galiai galimybės.
Seminare kviečiami dalyvauti visi šiuolaikine filosofija besidomintys žmonės.

Pirmajam seminarui siūlomi tekstai:

Michel Foucault. Seksualumo istorija. Vilnius: Vaga, 1999, p. 72-75.
Intelektualai ir valdžia. Michelio Foucault ir Gilles’io Deleuze’o pokalbis (ištraukos) http://raudonajuoda.blogspot.com/2011/01/intelektualai-ir-valdzia-michelio.html
Gilles Deleuze. Prierašas apie kontrolės visuomenę http://www.anarchija.lt/teorija/26374-gilles-deleuze-prierasas-apie-kontroles-visuomene.html

Papildomas tekstas:

Michel Foucault. Disciplinuoti ir bausti. Vilnius: Baltos lankos, 1998, p. 165 – 204.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą